Het MCU, multiverse en spiderverse

Het multiverse is open! Met de serie Loki en ook al een beetje in de serie WandaVision kregen we te maken met verschillende tijdlijnen. Nu we in december eindelijk allemaal naar Spider-Man: No way home konden gaan toen de bioscopen weer open gingen, kregen we écht te maken met het multiverse. In de nieuwe film, begin mei 2002 van Doctor Strange: The Multiverse of Madness doet Marvel daar nog een schepje bovenop. Echter, door het steeds uitstellen van films in de corona pandemie omdat bioscopen gesloten bleven zijn er wat vragen ontstaan over hoe het nu precies allemaal zit met name met de end credit scene’s (niet iedereen heeft de films gezien of er is een beetje verwarring ontstaan). Spider-Man: No Way Home was al meerdere keren uitgesteld maar ook films zoals Morbius (een Sony Marvel film) kende meerdere delays. Daarnaast heb je ook nog de Marvel/Sony film Venom 2 (Let there be carnage) die niet door iedereen bekeken zal zijn. Al deze films hebben post credit en/of end credit scene’s die belangrijk zijn voor de toekomst. Of zorgen ze juist voor verwarring? LET OP, LEES NET VERDER VOOR EVENTUELE SPOILERS.

Aan het einde van de serie Loki (die ik overigens fantastisch vond) kreeg je te zien dat de tijdlijnen niet meer in balans waren waar ‘He Who Remains’ verantwoordelijk voor was om die tijdlijnen zoveel mogelijk intact te houden. ‘He Who Remains’, althans een variant van het personage in de serie, had als doel om het in balans te houden van één tijdlijn zonder aftakkingen. Dit om zo een multiverse oorlog te voorkomen, totdat Loki en Sylvie op bezoek kwamen.

In Spider-Man kregen we te maken met Peter Parker die naar het New York Sanctum gaat om Doctor Strange om hulp te vragen. Zijn identiteit is namelijk bekend geworden. Strange spreekt een spreuk uit waardoor iedereen zou vergeten dat Parker Spider-Man is, maar deze spreuk loopt niet zoals het zou moeten wanneer Peter herhaaldelijk om verschillende wijzigingen vraagt om zijn dierbaren hun herinneringen te laten behouden. Gevolg: portalen openen zich, parallelle dimensies ontstaan en oude bekenden uit andere franchises (The Green Goblin, Otto Octavius, Electro en Dr. Connors/de Lizard) komen de realiteit van Spider-Man en Doctor Strange binnen wandelen. Ook krijgen we drie Spider-Man’s te zien uit de eerdere franchises: Tobey Maguire uit de eerste franchise (Sony), Andrew Garfield uit The Amazing Spider-Man (Sony) en de Spider-Man uit het huidige MCU Tom Holland (Marvel onder Disney). Kortom hiermee is de introductie van het multiverse en de mogelijkheden pas echt gezet.

venom2

Echter, Venom 2 was eerder uitgekomen dan Spider-Man: No Way Home. Aangezien je in Venom 2 ook een end credit scene en een post credit scene hebt kan dit voor verwarring zorgen. In de post-credits-scene, zijn de Eddie Brock/Venom in een hotelkamer (vermoedelijk een resort op het strand) en kijken ze tv. Opeens zegt Venom tegen Eddie dat Eddie geen idee heeft hoe groot het universum is, en dat hij verbonden is met een grotere ‘Collective consciousness’ (wat te maken heeft met een symbiont) en dat hij Eddie een stukje van zijn eigen krachten zal laten zien. Er zijn vreemde geluiden en de hotelkamer veranderd naar een omgeving in een nieuw universum – vermoedelijk het MCU. Bij velen kwam achteraf de vraag hoe dit mogelijk dat Venom naar het MCU word getransporteerd terwijl we later pas het multiverse zagen in Spider-Man: No Way Home. In principe heeft dit niet zoveel te maken met de releasedata van de films. Vermoedelijk speelt Venom 2 zich ongeveer gelijktijdig af met Spider-Man No Way Home.

Aan het einde van Spider-Man No Way home, heb je ook een end credit scene met Eddie Brock/Venom. Hij zit daar in een beach club waar hij met de bartender een gesprek voert over het MCU. De Bartender legt hem uit wie de hulk is, heeft het over Iron Man en Thanos. Vervolgens nét voordat hij z’n rekening van de drankjes moet betalen wordt hij weer getransporteerd naar zijn eigen universum, maaar…! Er blijft een stukje ‘Venom’ achter in het MCU. Dit betekent dat ze (lees: Sony) dus alle kanten op kunnen met Venom. Zowel in het MCU als daarbuiten. Er zijn al plannen om Spider-Man eindelijk oog in oog met Spider-Man te zetten in de toekomst!
De scene van Eddie Brock in het MCU (in de beach club) aan het einde van Spider-Man No Way Home is hieronder te bekijken:

Daarnaast geeft Sony überhaupt steeds een eigen draai aan wat er in het MCU gebeurd. Morbius (ook Sony/Marvel) draait – op het moment dat ik dit artikel schreef – nog niet in Nederland in de bioscoop, terwijl de officiele releasedatum 7-4-2022 is (na al eerdere delays). De film draait in ieder geval al in andere landen wel al,  en de reacties liegen er niet om. De film schijnt én niet heel best te zijn, en er is veel te doen over de end/post credit scene’s. Daarover later meer!

1 thought on “Het MCU, multiverse en spiderverse”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde Berichten:

Op 3 juli mocht ik, Jeroen, naar de persvoorstelling van de nieuwe horror-thriller Longlegs. Ik keek uit naar deze film, omdat ik altijd wel
Op maandag 1 juli had ik, Jeroen, de kans om de persvoorstelling van de nieuwe mystery horror/thriller MaxXxine bij te wonen. Hoewel ik de