De X-men reboot in het MCU

Sinds de rechten van veel superhelden van Fox zijn terug gekocht aan Marvel Studio’s weten we al een tijdje dat er een reboot aan zit te komen van de X-men in het MCU. Maar nu we halverwege de aangekondigde projecten uit Phase 4 zitten hebben fans nog steeds één grote vraag: waar zijn de mutanten?

Met de Disney-Fox-fusie in het verleden, hebben fans enthousiast gewacht op nieuws over de terugkeer van de X-Men naar het grote scherm, maar Marvel lijkt nog vrij weinig nieuws hierover prijs te geven. Een reboot is vrijwel zeker in de maak, maar alle informatie over de ontwikkeling of timing wordt streng bewaakt.

Hoewel er geen officiële plannen zijn onthuld, heeft dat sommige mutanten er niet van weerhouden om hun weg naar het MCU te vinden. De recente Doctor Strange in the Multiverse of Madness is misschien wel het beste voorbeeld hiervan, met niet alleen de minder bekende X-Men-personages, hints naar de aankomende X-Men ’97-animatieserie en een korte glimp van een beroemde X-Men-gerelateerde locatie, maar ook een echte mutant in de vorm van Patrick Stewarts Professor X.

x men

Het woord “mutant” is tot nu toe nog niet gebruikt binnen het MCU, waarbij de oorsprong van deze karakters tot nu toe aardig wordt genegeerd. Uit interviews is gebleken dat dit een bewuste beslissing was, waarbij de schrijvers van mening waren dat de film niet de “juiste plaats” was om de deur te openen voor mutanten.

Belangrijke cameo’s en theorieën, zoals de (mogelijke) cameo van Storm in Thor: Love and Thunder, of de cameo – welke uiteindelijk ook waar bleek te zijn – van Professor X in Doctor Strange in the Multiverse of Madness, zijn onjuist gebleken als het gaat om het feit dat ze de films niet de “juiste plaats” vonden om de deuren te openen voor mutanten. Ze verschijnen wel, maar niet op een dusdanige manier dat we meer te weten komen over de oorsprong van de mutant, of hoe ze in het MCU terecht zijn gekomen. Dat wijst op terughoudendheid van Marvel om hun kaarten volledig te laten zien wanneer het gaat over de toekomst van het mutanten soort in het MCU.

Voor fans van de X-Men-personages is deze omissie frustrerend, vooral gezien het feit dat het laatste officiële woord over de toekomst van MCU-mutanten meer dan een jaar geleden is geweest. Jong talent uit de koker van Marvel studio’s  heeft zich onlangs echter uitgelaten over het probleem en vertelt waarom Kevin Feige zo aarzelend zou kunnen zijn om de eerste zaadjes te planten voor de opkomst van de mutanten binnen het MCU.

joe anthony russo
Joe en Anthony Russo

In een gesprek met AP Entertainment over een mogelijke toekomst in het MCU van de mutanten, spraken regisseurs Joe en Anthony Russo over de plannen van Marvel als het gaat om de X-Men.

Naast het delen van hun algemene enthousiasme over de X-Men-personages, onthulde Joe Russo dat de reden dat Feige en co. de Mutants “opzij zetten” om Marvel Studios meer ruimte te geven om “een aantal nieuwe personages te introduceren” in het MCU:

“Wolverine was een van mijn favoriete strips toen ik opgroeide. Een van mijn waardevolle bezittingen is ‘Incredible Hulk 181’, de eerste verschijning van Wolverine. Het is een belangrijk onderdeel van mijn stripboekencollectie. Wolverine is zo essentieel voor de X -Men, dat zou natuurlijk een heel leuk project zijn om aan te werken en er een nieuwe weg in te vinden. Maar ik denk dat Kevin dat waarschijnlijk een tijdje opzij heeft gezet om wat nieuwe personages aan het universum te introduceren. Zodra dat plan volledig op tafel ligt kunnen ze de mutanten terug brengen naar het grote doek.”

De gebroeders Russo, die vier MCU-films hebben geregisseerd, hebben duidelijk allebei hun eigen mening als het gaat om de mentaliteit en aanpak van Marvel en Feige. Joe Russo’s geeft bijvoorbeeld vooral aan dat het uitermate belangrijk is om een weloverwogen plan te maken voor het introduceren van de Mutanten en dit niet te snel of ondoordacht te doen. Iets waar ik het zelf ook helemaal mee eens ben, want je kan dit maar één keer goed doen. Dus het is wellicht niet verkeerd dat ze dit pas doen als de tijd hiervoor rijp is, en ze de nieuwe personages goed in de schijnwerpers kunnen zetten.

Met zoveel verhaallijnen binnen het MCU (de Dark Avengers-achtige Thunderbolts, een Skrull-infiltratie in Secret Invasion en een hele reeks Multiverse verhalen), is het logisch dat de tijd niet helemaal rijp is voor de X-Men om hun grote opwachting te maken.

thunderbolts
Thunderbolts

Er is echter nog steeds de vraag hoe de mutanten soort in het MCU zal worden geïntroduceerd. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos met het multiversum, magie, de Celestials en meer. Toch is er nog geen duidelijk pad uitgestippeld.

De tijdlijn is ook nog steeds onduidelijk, met de unieke projecten van fase 4  tot volgend jaar en het jaar daarna. Bovendien worden er binnen het MCU veel nieuwe personages geïntroduceerd. Denk bijvoorbeeld aan Echo, Moon Knight en Ms. Marvel, dat zijn allemaal nieuwkomers in de franchise, met Blade, Ironheart en de Fantastic Four die ook nog allemaal in de hoge hoed van Marvel zitten. Dit tijdspad met veel nieuwe projecten geeft geen duidelijk idee wanneer fans hun favoriete mutanten op het scherm kunnen verwachten.

Maar met Comic-Con waarbij is aangekondigd dat Marvel aanwezig zal zijn, kan het nieuws over de terugkeer van de X-Men eerder vroeger dan later komen. Bij Marvel hebben ze waarschijnlijk al wel een duidelijk plan voor de X-Men voor ogen, en zelfs als het wat langer kan duren om het te realiseren (dan sommige fans zouden willen) is het nieuws over de mutanten in ieder geval een stip aan de horizon.

wolverine egerton

Update: Onlangs kwam er nog nieuws naar buiten dat Taron Egerton (bekend van o.a. The Kingsman) aan New York Times heeft laten weten dat hij een meeting heeft gehad met Kevin Feige de president van Marvel Studios. Egerton verklaarde dat hij hoopt om Hugh Jackman op te volgen in de rol van Wolverine. Wordt Egerton de Wolverine van het MCU? Het feit dat Taron bij Marvel Studio’s is geweest is een bemoedigend teken. Egerton kan geen details geven over de ontmoeting tussen hem en Feige maar het idee dat hij de Wolverine gaat spelen zou een reële mogelijkheid zijn nu hij de gesprekken met de studio achter het personage heeft bevestigd. Wat denk jij? Gaat hij de rol van Wolverine vertolken? Laat het weten in de comments! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde Berichten:

Teaser trailer Joker-film met Lady Gaga en Joaquin Phoenix verschenen Na een lange periode van verwachting kunnen fans van Lady Gaga (38) en Joaquin
Op 29 maart heb ik me vrij snel naar de nieuwe Godzilla-film begeven, zonder enige verwachtingen. Ik heb namelijk een ambivalente relatie met dit