Recensie Rob: binnenkort..! Recensie Jeroen: Op 27 september mocht ik, Jeroen, bij de persvoorstelling van Joker: Folie à Deux, het langverwachte vervolg op de
Op 16 mei mocht ik naar de persvoorstelling van ‘The Little Mermaid’. Met mij zijn vast meer mensen een beetje sceptisch over de live-action verfilmingen. Zeker omdat de laatste films die Disney uitbracht niet allemaal van even hoogwaardige kwaliteit waren. Denk bijvoorbeeld maar aan de live-action verfilming ‘Pinocchio’ uit 2022 en de onlangs verschenen ‘Peter Pan & Wendy’ van dit jaar. Beide films waren alleen op Disney+ uitgekomen en geen release in de bioscoop. Zou Disney hebben geweten dat deze films niet bioscoopwaardig zijn?
‘Cruella’
De laatste film van Disney en live-action film die ik wel ontzettend goed vond was ‘Cruella’, maar deze film is alweer uit 2021 en is niet in alle bioscopen verschenen. Waarschijnlijk kwam dit omdat de film ook direct op Disney+ te zien was en i.v.m. het corona jaar. Ik keek daarom toch wel uit naar een nieuwe verfilming van Disney, hoewel ‘Cruella’ geen re-make is en ‘The Little Mermaid’ natuurlijk wel.
Het verhaal
Bijna iedereen kent als het goed is wel het verhaal van ‘The Little Mermaid’ (oftewel de kleine zeemeermin). Ken je het niet dan is het verhaal niet al te ingewikkeld. We hebben een zeemeermin genaamd ‘Ariël’ die ontzettend nieuwsgierig is naar de mensenwereld. Ze komt in contact met een mens, en dan ook nog een prins, genaamd Eric. Ze red hem tijdens een hevige storm op zee. Ariël wordt verliefd op prins Eric en wil niets liever dan een mens zijn zodat ze bij hem kan zijn, hierdoor sluit ze een deal met de zeeheks Ursula. In ruil voor haar stem zal ze benen krijgen en dient ze prins Eric binnen drie dagen een liefdeskus te geven. Lukt dit niet, dan zal de betovering verbreken en zal ze weer een zeemeermin worden. Uiteraard wordt alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat dit lukt, maar of dat ook lukt..?
Ariel
Laat ik beginnen te zeggen dat ik de commotie die vooraf heeft plaatsgevonden over Halle Bailey als ‘Ariël’ niet snap. De commotie was omdat de haren niet rood zouden zijn en de huidskleur van Ariël. Halle zet namelijk een enorme acteerprestatie neer, en dat is toch waar het om zou moeten draaien. Daarnaast heeft ze genoeg charisma om het karakter prima op de kaart te zetten. En dat is nog niet alles, want wow..! wat een dijk van een stem heeft ze en dat is zeker niet onbelangrijk voor een film waarin ook bepaalde liedjes centraal staan.
Ze heeft passie en duidelijk plezier in haar werk om deze rol te vertolken, dit maakt de film sprankelend en zorgt ervoor dat de film meer een ziel heeft in tegenstelling tot eerdere films zoals Alladin en The Lion King. Beide geen mega slechte films maar ze voelde een beetje on-echt aan.
Kortom Halle Bailey is een verademing in de rol van Ariël.
De film in het algemeen
Als ik de film in het algemeen moet beoordelen dan is zeker niet alles goed, zo begint de film wat stijfjes en voelt het wat gemaakt aan. En hiermee bedoel ik vooral de dialogen, terwijl de beelden prachtig zijn en de cinematografie zit ook goed in elkaar. Dit verbleekt naarmate de film vordert, alsof alles wat meer op zijn plek begint te vallen en ook de andere rollen meer als puzzelstukjes in elkaar beginnen te vallen. De grappen worden naarmate de film vordert leuker, vooral ‘Scuttle’ (de zeemeeuw) en ‘ Sebastian’ (de krab) zetten een leuke komische noot in deze film met grappen waar je echt om moet lachen. Melissa McCarty brengt op een fenomenale manier de spanning in de film als zeeheks Ursula, ik had van te voren niet verwacht dat dit zo goed uit zou pakken. Naast dat ze natuurlijk een zeeheks is, is ze ook op haar eigen cynische manier erg grappig. En dan hebben we het nog niet over Jonah Hauer-King die in de rol van ‘prince Eric’ gewoon perfect gecast is. Ik weet alleen niet of ik Javier Bardem als ‘king Triton’ helemaal goed uit de verf vond komen. Hoewel hij perfecte rollen zoals in James Bond (Skyfall) weet te vertolken, en hij een acteur is met behoorlijk wat charisma, lijkt hij zich in deze rol wat in te houden. Alsof er enorm veel beperkingen zouden zijn opgelegd, wat enorm jammer zou zijn gezien de talenten die hij heeft op acteergebied. Wellicht komt het doordat de rol niet helemaal bij hem past, en daardoor er niet alles in kwijt kan wat hij graag zou willen.
Vooral op het moment dat de film wat vaart begint te maken en Ariël verliefd wordt op prince Eric begint de Disney magie die we al een tijdje zochten in live-action verfilmingen eindelijk te werken. De film wordt leuk, grappig én spannend en in combinatie met de meezingers zoals ‘Under the Sea’ een waar Disney sprookje.
CGI
De CGI van de film vind ik prima, helemaal niks mis mee. De haren van de personages en hoe dit beweegt onderwater lijkt me geen gemakkelijke klus en komt prima tot zijn recht in de film. De onderwater dieren zien er goed uit, en zijn godzijdank geen cartoon-achtige vissen geworden en ook de special effects is niks om op aan te merken. Het enige wat ik wel vond is dat als de CGI wat complexer leek te worden de makers van de film ervoor hebben gekozen om de film op sommige momenten wat te donker te maken. Alsof ze zich er dan wat makkelijker vanaf wilde maken omdat je het dan toch niet allemaal tot in detail ziet. Dit kwam met name voor bij Ursula op het moment dat zij de drietand van ‘Triton’ heeft en enorm groot wordt. Verder heb ik me er eigenlijk niet aan gestoord.
Minpunten
Uiteraard zijn er ook minpunten, zoals eerder gezegd vind ik de film wat matig van start gaan en wat ongemakkelijk aanvoelen. ‘King Triton’ vind ik niet helemaal tot zijn recht komen terwijl acteur ‘Javier Bardem’ een erg goede acteur is. Een ander punt is: het kijkwijzer advies staat op 9 jaar, maar kan voor kinderen toch nog weleens wat eng zijn, ik zou eerder de film een kijkwijzer advies vanaf 12 jaar geven.
Het laatste minpunt aan de film was dat ik een iconische scene die wel in de tekenfilm voorkomt enorm miste. Dit is de scéne met Sebastian de krab en de chef-kok Louis in de keuken van het paleis van de prins. Heel erg jammer dat deze niet in de film aanwezig was, dit was zou geweldig geweest zijn. Chef-kok Louis met een frans accent die Sebastian in de pan wil hakken maar wat – gelukkig – niet wil lukken. Hierdoor wordt het een grote bende waarbij de hele keuken overhoop wordt gehaald. Tel daarbij het liedje ‘Les poissons’ erbij op en je hebt de film helemaal compleet!
Conclusie
Hadden we een remake nodig van ‘The Little Mermaid’? Ik denk zelf wel van wel! Na wat flops of films die enkel op Disney+ uitkwamen hadden we wel weer eens een leuke verfilming nodig en dan is de keuze om de tekenfilm uit 1989 van ‘The Little Mermaid’ een goede keuze geweest. Voor alle haters over de huidskleur en al het gemopper over de keuzes, er is voor jezelf ook altijd een keuze. Je hoeft namelijk niet perse naar de bioscoop en de film te gaan bekijken. Hetzelfde als dat er op de afstandsbediening van je tv gewoon een ‘uit’ knop zit. Bij deze film vind ik het allemaal wel meevallen met dat sommige mensen aangeven dat Disney alleen maar ‘woke’ georiënteerd zou zijn.
Regie: Rob Marshall.
Hoofdrollen: Halle Bailey, Melissa McCarthy, Javier Bardem en Jonah Hauer-King
- Rob Le Blanc
- Reacties
Gerelateerde Berichten:
Op 17 september mocht ik, Jeroen, bij de persvoorstelling van de nieuwe animatiefilm van Dreamworks, The Wild Robot, zijn. Vanaf het moment dat ik